Kasteelstraat 29A
6235 BM Ulestraten

Praktijk Erven/Burshan-Bashir:
043 - 364 78 42
E-mail: info@tcu-ulestraten.nl


  • img6
  • img4
  • img5
  • img3
  • img1

Tips voor de kids...

Er zijn peuters die een groot deel van de dag langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of vruchtensap. Dit is slecht voor hun melkgebit. Want ook voor jongere kinderen geldt: voor het behoud van tanden en kiezen is het belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot een keer of zes. Door het langdurige sabbelen hebben de suikers in het drinken meer kans cariës te veroorzaken. De kans op zuigflescariës is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap ineens opdrinken. Nog beter is om uw kind water te leren drinken. Als ouder kunt u uw kind stimuleren om zo vroeg mogelijk te drinken uit een beker. Met een maand of negen kunt u daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbeker.

Zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken kan worden begonnen met één keer per dag de tanden te poetsen met fluoridepeutertandpasta. Voor kinderen van twee, drie en vier jaar is het advies twee keer per dag te poetsen met deze tandpasta. Als het kind vijf jaar wordt, is het beter om te poetsen met 'gewone' fluoridetandpasta voor volwassenen. In de handel zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat 'juniortandpasta'. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of kindertandverzorgster. Voor alle leeftijden geldt: extra gebruik van fluoride alleen in overleg met de tandarts of mondhygiënist. Als kinderen de tandpasta gebruiken die voor hun leeftijd geschikt is, kan het geen kwaad als ze bij het poetsen tandpasta doorslikken. Als kinderen nog moeite hebben met het uitspugen van de tandpasta en deze meestal doorslikken, is het verstandig de hoeveelheid tandpasta op de borstel te beperken tot een bolletje zo groot als een doperwt (1/2 cm).

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven die moeilijk met de borstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen eerder gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan als het ware nog 'uitharden'. Als de tandarts de groeven in de kiezen van uw kind diep vindt, zal hij u adviseren om deze te sealen om gaatjes te voorkomen. Sealen is het aanbrengen van een laagje lak van kunststof. De behandelaar legt van tevoren uit hoe dat in zijn werk gaat. De behandeling doet geen pijn. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven.

Heeft u nog vragen over de verzorging van het gebit van uw kind(eren), neemt u gerust contact op met TCU. Wij helpen u graag verder.

Nieuws

Tarieven Tandtechniek

De NZa heeft de mondzorg verplicht gesteld om per 1 januari 2018 de techniek- en materiaalkosten inzichtelijk te hebben voor patiënten. De lijst is een extractie van de reguliere tarievenlijst, met een toevoeging van informatieve teksten over producten en materialen.

Laserbehandeling

In onze praktijk werken wij onder andere met laserapparaten. De laser werkt preciezer dan een ander tandheelkundig instrumentarium. Ook heeft de laser een desinfecterende en bacteriedodende werking.

Over het algemeen gebruiken wij de laser voor kleine chirurgische behandelingen, tandvleesbehandelingen en om uw tanden en kiezen tijdelijk minder gevoelig te maken.

Handig om te weten